Imatge principal
Miquel Àngel Capellà

Archive

Escudella italiana localitzada a les excavacions de la plaça de ses Verdures

Data publicació


Description

Nom de la peça: Escudella. Sèrie graffita tarda.

Número: 6173-9.

Cronologia: Segle XVII-començament del XVIII.

Mides: 14 cm diàmetre boca; 6 cm diàmetre base i 5,5 cm alçada.

Material: Fang tornejat, engalba blanca, esgrafiat i pintat amb òxid de coure i ferro, vidriat.

Estat de conservació: Regular.

Procedència: Probablement, Pisa (Itàlia).

Descripció: Escudella amb repeu anular i cos de parets convexes. Pasta vermella. Presenta una decoració sotacoberta esgrafiada amb un punxó de tema floral sobre una engalba blanca-ocre, amb pinzellades verdes fetes amb òxid de coure i marrons, amb òxid de ferro.

Context: La peça s'ha d'adscriure a les produccions importades des de la zona de Pisa, més concretament de la zona de Val d'Arno, entre Montelupo i l'esmentada ciutat. Tot i això, també n'hi ha sèries a la Provença (França).

Bibliography

Bibliografia

BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, Julia; Miró i Alaix, Núria (2010). «El comerç de ceràmica a Barcelona als segles XVI-XVII: Itàlia, França, Portugal, els tallers del Rin i Xina», QUARHIS, núm. 6, p. 14-91.

BERTI, Graziella (1997). «Ingobbiate e grafite di area pisana fine XVI-XVII secolo». A: Atti XXVII Convegno Internazionale della Ceramica, Albisola, 1994: La ceramica postmedievale in Italia. Il contributo dell'Archeologia. Albisola: Centro Ligure per la Storia della Ceramica. P. 355-392.

CERDÀ I MELLADO, Josep A.; Telese i Compte, Albert (1994). «Cerámica de procedencia italiana aparecida en Cataluña». Laietania, núm. 9, p. 293-353.

GONZÁLEZ GOZALO, Elvira (1998). «Ceràmica medieval (s. XIV-XV) i postmedieval (s. XVI-XVIII) d'importació a Mallorca, en el seu context arqueològic urbà». A: Mallorca i el comerç de ceràmica a la Mediterrània. Palma: Fundació "la Caixa".

ROSSELLÓ BORDOY, Guillem; Coll Tomàs, Baltasar (1997). Ceràmica popular a les Balears. Palma: Institut Balear de Disseny.

ROSSELLÓ BORDOY, Guillem (1998). «La relación Italia-Mallorca: comercio y cerámica (siglos XIII-XVIII)». A: XIV Congresso di Storia della Corona d'Aragona. Vol. 4, 5. P. 527-538.