Imatge principal
Antoni Puig

Archive

Àmfora Dessel 20

Data publicació


Description

Nom de la peça: Àmfora Dessel 20.

Número: 963.

Cronologia: Època imperial romana (meitat del segle III dC; c. 250 dC).

Mides: Diàmetre boca: 7,5 cm; alçada aprox., 65 cm.

Material: Ceràmica.

Estat de conservació: Peça quasi sencera. Bon estat de conservació.

Procedència: Desconeguda.

Descripció: Àmfora romana d'oli del tipus Dressel 20, de cos esfèric, parets gruixudes i llavi triangular.

Es tracta d'una variant formal del segle III en què el cos esfèric acaba amb un coll i unes anses curtes, que deixen poc espai lliure i que es fixen molt a prop del llavi. A més, presenta indicis d'haver estat etiquetada amb inscripcions pintades o tituli picti i també amb un segell a cada una de les anses realitzat abans de la cocció de la peça.  

Context: La peça va arribar al Museu d'Història de Manacor des dels fons de l'antic Museu Municipal. No es coneix el lloc de la troballa, encara que per les concrecions marines que presenta es veu que la peça prové del fons marí. Precisament un dels derelictes més importants per al coneixement d'aquest tipus d'àmfora a tot el Mediterrani és el "Cabrera 3" enfonsat al port de Cabrera i datat al mateix moment que l'àmfora que analitzam. Aquestes àmfores eren usades durant els tres primers segles de la nostra era per transportar oli d'oliva de la Bètica (aproximadament l'actual Andalusia) fins a Roma i els campaments militars del seu exèrcit al centre d'Europa. Per la lectura dels segells (SALSE) coneixem el lloc de producció de l'àmfora: l'antiga ciutat romana d'Arva, a la riba del Guadalquivir.

Bibliography

Bibliografia

CARVAJAL, A.: "És factible recobrar la figura dels antics macers de Manacor?" Espai, fet urbà i societat a Manacor. III Jornades d'Estudis Locals de Manacor. Ajuntament de Manacor. Manacor. 2004.

CARVAJAL, A.; GOMILA, A.: Ço és, una mà i un cor. Ajuntament de Manacor. Manacor. 2007.