Archiv
Estilet d'Hermes d'època romana
Data publicació
Beschreibung
Nom de la peça: caduceu d’Hermes d’època romana.
Número: 6363-13.
Cronologia: meitat del segle I dC.
Dimensions: 8 cm d’alçada, 3 cm d’amplada.
Material: bronze.
Estat de conservació: bo. Restaurat en 2018.
Procedència: fons subaquàtic de Porto Cristo. Excavacions arqueològiques subaquàtiques en el derelicte romà de ses Llumetes. Campanya del 2018.
Descripció: la paraula caduceu prové del grec kadux i significa ‘missatger’ o ‘herald’. El caduceu és un element simbòlic que inicialment estava representat per una branca d’olivera i dos brins de llana. Amb el pas del temps fou substituït per un bastó rodejat per dues serps mirant-se a la cara i unes ales esteses situades a la part superior o inferior de la vara. Aquest objecte és l’emblema del déu Hermes (Mercuri, a la cultura romana), que normalment apareix representat com un home jove sense barba, calçat amb unes sandàlies alades (talaria) i un barret també amb ales (petasos). Mercuri era el déu dels missatgers, l’eloqüència i el conductor de les ànimes a l’Hades. També era considerat el déu dels comerciants, portador de l’abundància i l’èxit en els negocis. El caduceu era el símbol dels navegants, i moltes vegades, utilitzaven aquest emblema per adornar les seves embarcacions.
La troballa d’aquest estilet al vaixell romà de Porto Cristo no és gens casual. La singularitat d’aquesta peça fa pensar que era un objecte personal que va pertànyer a algun membre de la tripulació
Investigador: Sebastià Munar
Literaturverzeichnis
MUNAR S.; DE JUAN C.; MARTIN A.; RODRÍGUEZ J. (2017). «Ses Llumetes: Excavación arqueológica subacuática de una nave romana del s. I d.C. en la playa de Porto Cristo». A: VII Jornades d’Arqueologia de les Illes Balears (Maó, 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre de 2016), p. 217-224. [Coordinació Antonia Martínez i Monserrat Anglada].
MUNAR S.; MARTÍN A.; RIERA, M.; SANTOLARIA, J. (2015). «Noves actuacions arqueològiques al port de Porto Cristo. Resultats de la campanya de prospecció i sondejos subaquàtics del 2012». A: VI Jornades d’Arqueologia de les Illes Balears (Formentera, 26, 27 i 28 de setembre, 2014). Formentera, p. 295-302. [Coordinació Antonia Martínez i Glenda Graziani]
Enllaços:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Caduceu
https://es.slideshare.net/jairgarcia/el-caduceo-como-emblema-de-la-medicina