Archiv
Escut heràldic de la família Ballester
Data publicació
Beschreibung
Nom de la peça: Escut heràldic de la família Ballester
Núm.: 1078
Cronologia: s. XVII
Mides: Alçada: 44 cm; ample: 38 cm; gruix: 6 cm
Material: Pedra de marès
Descripció: Escut en forma de triangle curvilini amb el cap apuntat, a l'interior de l'escut hi ha un altre escut vorejat per una bordura. La representació és parlant i el moble està en el cor de l'escut. És una figura artificial, una ballesta, figura al·legòrica dels Ballester.
Procedència: Manacor. Probablement de l'antic cementeri municipal.
Context: Berenguer Ballester, natural de Barcelona, s'estableix a Mallorca amb la conquesta de l'any 1229, on rep en el repartiment l'alqueria d'Alcarax.
Al s. XIV ja trobam els Ballester que viuen a Manacor: l'any 1362 Pere Ballester és de les persones més riques de la vila.
Dins el s. XV trobam diferents branques de la família: la de Joan Miquel Ballester "el Gran", la de Francesc Ballester i el seu fill Joan, a qui el rei Joan II l'any 1463 dóna el Palau de Manacor i la cavalleria dels Llull.
A principi del s. XVI trobam les tres branques ben configurades, les tres són de les principals de l'illa. Es traslladaran a Ciutat dins aquest segle i s'aniran emparentant amb les cases nobles de Mallorca, sempre conservant les propietats que tenien a Manacor i residint al nostre poble algunes temporades, sobretot a l'estiu.
Una de les branques s'emparenta amb els Togores, l'altra amb els Olesa i la tercera amb els Palau. Aquesta darrera branca acaba el 1660, amb Francesc Miquel Ballester.
Les tres cases mantenen casa i propietats fins a principi del s. XX, que les parcel·len i les venen sense deixar cap tipus de presència a Manacor.
Literaturverzeichnis
BOVER, J. M. (1850): Nobiliario mallorquín.
FERRER, A; CARVAJAL, A. (2003): Evolució urbana de Manacor. 1600-1944.
FUSTER, G. (1966): Història de Manacor.
ROSSELLÓ VAQUER, R. (1978): Història de Manacor. Segle XIV.
ROSSELLÓ VAQUER, R; VAQUER, O. (1991): Història de Manacor. S. XVI.