Imatge principal

Archiv

Cavall de formatjar

Data publicació


Beschreibung

Nom de la peça: Cavall de formatjar.

Número: 3372.

Cronologia: Segle XX.

Mides: 47 cm de llargària; 35,5 cm d’amplada.

Material: Fusta.

Estat de conservació: Bo.

Procedència: donació de Miquel Moragues.

Descripció: Post plana tallada en forma de i grega majúscula, que es posa entravessada de pla damunt la boca de la caldera o l’olla colera, i que té una partida de foradins per on raja dins la caldera el xerigot que surt de la fogassa en pitjar-la damunt.

Context: Aquesta peça s’ha d’entendre dins els processos tradicionals d’elaboració artesanal de certs productes de característiques tan diferents, segons quines siguin les circumstàncies d’elaboració a cada comarca i a cada país, com és el cas dels formatges.

A cada contrada, alhora que es conservaven els procediments ancestrals d’obtenció del formatge s’anaven decantant una sèrie de variants tècniques d’elaboració que, juntament amb els condicionants bioclimàtics de cada lloc, han donat com a resultat els tipus de formatges típics, amb característiques diferenciades dels de qualsevol altra zona.

Si fins fa una cinquantena d’anys l’elaboració tradicional del formatge era possible, i fins i tot imprescindible, a causa del fort règim d’autosubsistència a què estava abocada la pagesia mallorquina i a la gran importància que es donava al consum dels productes autòctons; avui dia són comptades les possessions en què encara s’elabora formatge, i amb la possibilitat de transformació i millora d’aquesta realitat mitjançant noves tècniques de treball és quan apareix la necessitat de recordar com s’elaborava i s’elabora encara el formatge mallorquí tradicional, abans que l’actual industrialització en produeixi la desaparició com a tal.

Literaturverzeichnis

Bibliografia

HASBURG LORENA, L. S. (1888). Las Baleares. Descritas por la palabra y el dibujo. Palma: Olañeta, 1984

LLABRÉS RAMIS, J; VALLESPIR SOLER, Jordi. Els nostres arts i oficis d’antany. Vol. III. Ciutat de Mallorca: Estudis Monogràfics del Museu Arqueològic de la Porciúncula, 1982

VALERO, G (edit). Elements de la societat pre-turística mallorquina. Palma: Govern Balear, Conselleria de Cultura, Educació i Esports, 1989

Directoris web:

http://dcvb.iecat.net/