La fusió dels pols

La fusió dels pols

És cert que un augment de les temperatures del planeta, propiciades pels efectes del canvi climàtic, pot produir —i, de fet, ja està produint— la fusió dels pols. Ara bé, aquesta fusió dels pols no sempre suposarà un augment del nivell de la mar (tot i que pot tenir altres conseqüències negatives).

En el pol Nord, la fusió del gel tendrà un efecte molt petit en l’augment del nivell de la mar als oceans, perquè aquest gel ja ocupa un volum a l’aigua. La fusió del pol Sud i Groenlàndia sí que pot tenir conseqüències importants. En aquest cas el gel es troba damunt terra, és a dir, damunt el continent. Si es fon, serà una nova aportació d’aigua als oceans, que sí que en veuran augmentat el volum. Ho podrem veure i entendre molt millor a l’experiment.

Materials

 • Dos recipients amples per posar-hi aigua, per exemple dues gerres.
 • Un bol.
 • Tres blocs de gel. Poden fer-se a partir d’un bric de llet o dins una carmanyola.
 • Sal.
 • Aigua.

Instruccions

 1. Posam aigua dins les dues gerres. Al bol no hi posarem aigua, ja que equivaldrà a la superfície terrestre del pol Sud.

 2. Dins una de les gerres hi posam sal i ho mesclam.

 3. Treim els blocs de gel del congelador i els introduïm dins els tres recipients. Feim una línia on arriba el nivell de l’aigua a les dues gerres, per després poder comparar fins on ha pujat el nivell de l’aigua amb la fusió del gel.

 4. Deixam els tres recipients al Sol perquè el gel es vagi fonent.

 5. Una vegada completament fus, observam com ha pujat el nivell de l’aigua en cada cas. Quines diferències veim? Què ha passat al bol? Què passaria si l’aigua del bol arribàs a l’oceà?

   

Responem tots els dubtes al vídeo, on també podràs veure l’experiment.