Sala de prehistòria

Sprachnotizen

Sala de prehistòria

MANACOR ABANS DELS HUMANS

 De l’època de l’inici de les glaciacions, ara fa 2.600.000 anys, trobam un tipus de fauna compartida a les Gimnèsies entre la qual destaca el famós Myotragus.

El Myotragus balearicus era un petit bòvid de la subfamília dels caprins. S’assemblava  a una petita cabra robusta amb les extremitats molt curtes que li dificultaven el moviment. Al contrari que els herbívors actuals, tenia una visió frontal i, com a tret distintiu, disposava de dues dents incisives de creixement continu.

Encara no se sap amb certesa la causa de la seva extinció ni si va arribar a conviure amb els humans. En el cas de Manacor, tenim diferents jaciments on han aparegut restes d’aquesta cabreta: la cova del Moro, la cova Genovesa i cala Morlanda, entre d’altres.

Pel que fa al paisatge vegetal, fa aproximadament uns 10.000 anys, les illes presentaven un clima més humit i menys estacional que l’actual, i la vegetació estava adaptada a aquestes condicions ambientals. A Mallorca i Menorca el paisatge estava dominat per boixos, avellaners i, en menor mesura, roures a les zones més favorables. A les àrees litorals es desenvolupaven comunitats de savinars, ginestes bordes i pins. Però en una època entre uns 5.0004.000 anys enrere la vegetació va anar canviant, configurant un nou tipus de paisatge amb un desenvolupament de màquies i garrigues. Les causes d’aquest canvi es deuen a un període de canvi climàtic que té lloc a tota la Mediterrània i que condueix a unes condicions més àrides.

Respecte a la fauna, s’ha de destacar el paper cabdal que han tengut els jaciments paleontològics de la cova de s’Ònix, la cova d’en Rafelino i cala Morlanda per a l’estudi de la fauna prehumana.

 

 

 

Willst du mehr lesen?